Sayfalar

2 Ağustos 2012 Perşembe

SODALI BÖREK

Bu böreği dün akşam yaptım. İlk kez denedim ve bu kadar mı güzel olur, inanılmaz şekilde kabardı ve çıtır çıtır oldu.  Birçok arkadaşımda görmüştüm nasıl acaba çıtır çıtır mı yoksa yumuşak mı oluyor diye merak ediyordum hep. İyi ki de denemişim nefisss oldu gerçekten. Sanki su böreğini anımsattı bana biraz. İçi aynı su böreğinin içi gibi oldu. Fırında pişerken tam iki kat kabardı. Görüntüsüyle beni baştan çıkarmayı başardı. Oruç oruç kedi gibi fırının önünde dolaştım pişene kadar :)))
Yapmak isteyenler varsa hiç tereddüt etmeden denemeliler:))))
Haydi şimdi bu güzel böreğin tarifine geçelim...

Malzemeler:
5 adet taze yufka

Sosu için:

2 yumurta, (1 sarıyı üzerine sürmek için ayıralım)
1 su bardağı süt,
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ,
1 şişe soda,
tuz, karabiber

İçi için:

300 gr lor peyniri, (yada çökelek ve beyaz peynir de olur)

Üzeri için:

ayırdığımız yumurta sarısı ve çok az sıvıyağ
susam ve çörek otu


Yapılışı:
Öncelikle fırın tepsimizi yağlayalım. Bir kabin içerisine süt, yumurta ve sıvıyağı alıp çırpalım. Tepsiye 1. yufkayı serelim kenarlarını dışa sarkıtalım. Üzerine fırça ile sostan sürelim. 2. yufkayı üzerine kırışık ve kenarları içte kalacak şekilde yerleştirelim. Yine hazırladığımız sostan gezdirelim. 3. yufkayı ikiye bölelim ve yarısını sosa batırıp tepsiye yerleştirelim.  Üzerine lor peyniri, tuz ve karabiber serpiştirelim. Yarım kalan yufkayı, ardından da 4. yufkayı da sosa bulayıp tepsiye yerleştirelim. İlk yufkanın kenarları dıştaydı onu içe kıvıralım. 5. yufkayı tepsiye üzeri düzgün olacak şekilde yerleştirelim. Kenar kısımlarını düzgünce içe doğru kıvıralım. Sosumuz kaldıysa onu da güzelce yufkanın üzerine gezdirelim. Böreğimizi bıçakla dilimler halinde keselim. Sodayı da öncelikle kestiğimiz yerlerden, sonra da tüm tepsiye eşit olarak dökelim.  1-2 saat kadar buzdolabında bekletelim. Ayrı bir kapta ayırdığımız yumurtanın sarısının içine çok az sıvıyağ koyalım ve çırpalım. Dolaptan çıkan böreğimizin üzerine yumurta ve yağ karışımını fırça yardımıyla sürelim. 
Susam ve çörek otu ile süsleyelim. Fırının 180 'C ye ayarlayıp nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Afiyetler Olsun...


6 yorum:

  1. Ben de ilk defa geçtiğimiz haftasonu denedim sodalı börek yapmayı :) Gerçekten süper oldu. Hiç tahmin etmiyordum. Bir de benim dolapta paket yufkam vardı, normalde kalın oluyor onlar ve börek yapınca da kuru oluyor ama sodalı börekte hiç anlaşılmadı paket yufka olduğu. Eline sağlık harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Fatoşcum böreğin nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık

    nefis gözüküyor...

    YanıtlaSil
  4. mmmmmmmmm çoook severim..
    aldım kaçıyorum arama canım....

    YanıtlaSil
  5. Hayirli aksamlar canim ellerine emeklerine saglik .Huzur dolu RAMAZANLAR diliyorum :

    YanıtlaSil
  6. Evet ilk denemem ve gerçekten çok beğendim. Çıtır çıtır oldu:))) Bir daha ki sefere tereyağı ile yapmak istiyorum. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. Hayırlı Ramazanlar diliyorum her birinize:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlar