Sayfalar

4 Ağustos 2012 Cumartesi

GÜVEÇTE ETLİ YAZ TÜRLÜSÜ

Güveçte pişen yemeğin tadı ayrı bir güzel oluyor. Hem lokum gibi pişiyor hem de müthiş güzel bir lezzete oluyor. Ne zamandır da bu yemeği güveçte yapmak istiyordum. Kısmet Ramazanaymış:)))
Eşim ve ben bayıla bayıla yedik. İnanın bana içindeki sebzeler ve etin tadı o kadar güzel olmuş ki anlatamam size. Eşim 2 tabak falan yedi ama ben kendimi frenledim :))))
Kızım eti pek yemiyor,  bende genelde köfte yapıyorum ona. Fakat dün akşam "aaa anne küçük köfteler ne güzel olmuş" diye diye 1 tabak yedi yemeğimden:)))) 
Çocuklarımıza et ve sebze yedirebilmek için türlü taklalar atmıyor muyuz???? 
Bu yemekten inanın bana keyifle yedi yanına tereyağlı şehriyeli pirinç pilavı ve cacıkla nefis oluyor. Bu yemeği kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum...
İftar menülerine kesinlikle dahil edilebilecek güzellikte bir yemek...
İşte tarifim.... 


Malzemeler:
300 gr kuşbaşı dana eti (kuzu eti de olur)
200 gr taze fasulye,
1 adet patlıcan,
1 adet kabak (bende yoktu koyamadım),
1 adet havuç, 
1 adet patates, 
2-3 adet yeşil sivri biber,
1 adet kırmızı papya biber
2 adet orta boy soğan,
4-5 adet iri diş sarımsak,
2 adet domates,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası,
1 yemek kaşığı tereyağı,
zeytinyağı, tuz, karabiber, et suyu


Yapılışı:
Öncelikle etlerimizi bende dana eti vardı. Kuzu eti için haşlama yapmanıza gerek yok zaten kolay pişiyor. Dana etimizi kuşbaşından daha minik parçalar şeklinde doğrayalım. Düdüklü tencereye eti alıp üzerine 4-5 su bardağı su ekleyip güzelce haşlayalım. 
Patlıcanı alacalı soyup önce uzunlamasına ikiye keselim. Yine uzunlamasına ikiye keselim ve küçük küp şeklinde doğrayalım. Tuzlu su dolu kabın içinde 20 dk acısının çıkması için bekletelim. Soğan, sarımsak, domatesleri küp küp keselim. Kabak,havuç ve biberi de küçük küçük doğrayalım. Taze fasulyelerin kılçıklarını ayıklayıp 2 ya da 3' e bölelim. 
Patlıcanları tuzlu sudan çıkartıp elimizle biraz sıkıp güzelce tekrar yıkayıp süzelim. 
Güvecimize öncelikle zeytinyağını alıp etlerimizi kavuralım. Daha sonra pişme sürelerine göre etlerin üzerine havuç, taze fasulye, patates, patlıcan, kabak, biberler, soğan ve sarımsakları döşeyelim. Salçaları çok az etsuyu ile seyreltip üzerine gezdirelim. Domatesleri de en üste yerleştirelim. 1 su bardağı kadar et suyunu da güvecin üzerine gezdirelim. Tereyağını da parçalar halinde güvecin en üstüne koyalım. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte yaklaşık 1 yada 1,5 saat kadar pişirelim. Pişme sırasında suyu az gelecek olursa kepçe ile ilave edebilirsiniz.
Buram buram kokan güvecimiz süre sonunda sıcak sıcak servise hazırdır:)))
Afiyet Olsun....
Sevgiler...

3 yorum:

  1. nefis görünüyorrr elline sağlık iftarı beklemek zor olucakk

    YanıtlaSil
  2. Canım harika görünüyor ellerine sağlık. Feci halde canım çektiii

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler:)))
    Sormayın fotoğrafı çekerken oruçtum, inanın bana daha da zordu. Kokusu buram buram içime işledi :))))
    Sevgiler,
    hayırlı iftarlar herkese....

    YanıtlaSil

Yorumlar