Sayfalar

13 Temmuz 2012 Cuma

MERCİMEK KÖFTESİ


Annemden aldığım tarif ile yıllardır yaptığım, tadı hiç şaşmayan garantili mercimek köftem. Davet softalarının ve gün menülerinin vazgeçilmezidir bence mercimek köftesi. Ben bu aralara çok sık yapar oldum:)) Kızımın doğum günü için de çok sevilen mercimek köftesini yaptım. Çok bereketli oluyor. Bol limonlu da nefis doğrusu. Şimdi bile canım çekti yani...
İşte tarifim,

Malzemeler:
2 su bardağı köftelik bulgur,
2 su bardağı kırmızı mercimek,
3 soğan,
2 diş sarımsak,
1 çay bardağı sıvıyağ,
3 çorba kaşığı nar ekşisi,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası,
5-6 adet taze soğan,
yarım demet maydanoz,
tuz, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber
4 su bardağı su

Üzeri için:
Marul yaprağı ve limon dilimleri

Yapılışı:
Öncelikle mercimeği yıkayalım. Bir tencereye 4 su bardağı su koyup mercimeği ekleyip pişirelim. Altını kapatıp içine bulguru ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak demlenmesini bekleyelim.
Bulgurlar şişince genişçe bir kabın içine aktaralım mercimek ve bulguru. Soğanı yemeklik küçük doğrayıp az yağda tavada kavuralım. Salçaları da ekleyip biraz daha kavuralım. Tavadakileri mercimeğe ekleyelim. Sarımsakları ezelim. Maydanozu ince kıyım, taze soğanları küçük küçük doğrayalım ve kaba ekleyelim. Baharatları da ekledikten sonra karıştıralım ve yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizle şekil verelim. Bu aşamada ister köfte şekli isterseniz de yuvarlak şekil verebilirsiniz.
Servis yapacağımız tabağın altına marul yaprakları serelim. Üzerine şekil verdiğimiz köftelerimizi dizelim ve limon dilimler ile süsleyelim.
Afiyet Olsun....

3 yorum:

  1. offf ya canım istedi resmen
    çok severim çok uzun zamandır da yapmadım üşenmeyip yapsammı ne??

    YanıtlaSil
  2. marula sarıp yemeyi de çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Handecim bence hiç durma:))) İnsan uzun zaman birşeyi yapmayıp karşısında görünce koşarak mutfağa gidesi geliyor yapmak için. Bende de çok oluyor:))))
    Evet canım marula sarıp limonlayıp hakkını vererek yemek lazım dimi ya :))))
    Öpüyorum canlarım sevgiler....
    Hayırlı bereketli Ramazanlar geçirmenizi diliyorum.

    YanıtlaSil

Yorumlar