Sayfalar

30 Temmuz 2012 Pazartesi

KOLAY ŞEKERPARE



Merhabalar,

Ramazanın ortalarına doğru yaklaştığımız şu günlerde, gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz harika bir tatlı tarifi veriyorum şimdi sizlere. İftar sofralarına da çok yakışacak hafif ve ağızda dağılan şerbetli bir tatlı. Hem yapımı çok kolay hem de tadına doyulmuyor. Üstelik de çok bereketli. Bu tarifimde tam 40 adet şekerpare çıktı. 
Ben şimdiden bayramda bile yapmayı düşünüyorum. Çünkü tadına bayıldık, çok sevdik. Hele 3 yaşındaki kızım tepsiyi mutfakta her gördüğünde anne bir tane daha çok güzelmiş. Mımmm deyip durdu :)))) 
Tarifi sevgili Cahide ablamın sitesinde görmüştüm. Zaten onun her yaptığı çok güzel oluyor maşallah. İsterseniz orjinal tarife buradan  ulaşabilirsiniz.
Elimde başka bir tarif daha vardı aslında oda sevgili Zeynep ablamın (Bursa'dan) tarifi idi. Sıra ona da gelecek inşallah diyorum ve hemen sizlere bu muhteşem tatlının tarifni vermek için sabırsızlanıyorum :)))

Malzemeler:
2 yumurta,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı yoğurt,
1 silme çay kaşığı tuz,
1 vanilya,
1 kabartma tozu,
3-3,5 su bardağı un

Üzerine sürmek için: 
1 yumurta sarısı

Şerbeti için: 
3 su bardağı şeker,
3 su bardağı su

Üst süsleme için: kırık antep fıstığı, hindistan cevizi, fındık vs....( evde ne varsa)


Yapılışı:
*** Unutmayalım ki tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Bu küçük fakat önemli püf noktasını da verdikten sonra tarifime devam ediyorum:)) 

Yumurta, sıvıyağ, yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve tuzu iyice karıştıralım. Üzerine elenmiş unu kontrollü bir şekilde ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. 3 bardak kesin alıyor fakat bardak ölçüleri farklılık gösterebildiğinden siz yine de dikkatlice unu eklemeye özen gösterin lütfen:)
İyice kıvam alan yani kulak memesi diye tabir ettiğimiz kıvama gelen hamurumuzdan cevizden çok az daha küçük parçalar koparalım. Sakın aaaa bu çok küçük ben biraz daha büyük parça alayım demeyin. İnanın bana pişerken iki kat kabarıyor. Kopardığımız hamuru ister benim yaptığım gibi oval isterseniz de yuvarlak şekil verebilirsiniz. Şekil verdiğimiz hamuru çok az yağlanmış tepsiye dizelim. Tüm malzeme için aynı işlemi uygulayalım. Daha sonra bir yumurta sarısını çırpıp fırça ile tatlımızın üzerine sürelim. Çatal yardımıyla da üzerine hafifçe bastırıp şekil verelim.
Önceden ısıtılmış 200 'C lik fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim. 
Tatlımız fırında pişerken bizde şerbetini hazırlayalım. Bir tencereye su ve şekeri alıp şeker eriyene kadar karıştıralım. İşte şerbet hazır. 
Şerbeti kaynatmıyoruz pratikliği burdan geliyor zaten tatlımızın :))) 
Fırından nar gibi pişmiş olarak çıkan tatlımızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yani 2-3 dk sonra teker teker şerbete batırıp 1 dk kadar şerbette bekletelim ve tepsiye dizelim. 
En son olarak kalan şerbeti tatlılarımızın üzerine gezdirelim. Üzerine bir tepsi kapatalım ve 1 saat bekletelim. Süre sonunda servis yapalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun.....



7 yorum:

  1. eşimin en sevdiği şerbetli tatlıdır,çok yaparım ama böyle kolayını denememiştim:)denemek gerek,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyor canım
    ellerine sağlık
    deneyeceğim

    YanıtlaSil
  3. mımmm en sevdiğim tatlı ve enfes görünüyor.ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  4. Şekerparede genellikle irmik olur ama. tatlı çokgüzele benziyor.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Reyhan, Hande, Berna ve Nursevin ablacım değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum.
    Az önce bir tane yedim inanın tadı ve kıvamı çok daha güzelleşmiş. Sanki ertesi gün daha bir oturmuş lezzeti:)
    Sevgiler gönderiyorum hepinize...

    YanıtlaSil
  6. aynen bende sizin gibi düsünüyorum Fatos Hanim, ertesi yenen serbetli tatlilar her zaman daha tadi yerinde oluyor nedense.. Dinlenmesi sart demek ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Tadı inanılmaz güzelleşiyor :))
      Sevgiler...

      Sil

Yorumlar