Sayfalar

19 Haziran 2012 Salı

HÜNKAR BEĞENDİ

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen çok lezzetli ve bir o kadarda gösterişli bir yemek Hünkar beğendi. Ben de geçtiğimiz  cuma günü dostlarım için hazırladım bu güzel yemeği. Tavuk etiyle yaptım. Kalabalıktık ve güzel bir akşam yemeği yedik arkadaşlarla birlikte. Çok eğlendik. Bol sohbet ve muhabbet vardı soframızda. İnsanın çevresinde anlaştığı ve candan seven dostları olunca keyfine diyecek olmuyor yani.  Sizi seviyorum kızlar:))))
Şimdi isimlerini saymadan olmaz dimi:)
Pınarcım, Esracım, Gülşahcım, Gülhakcım, ve İlkecim. Eşleri ve çocuklarıyla neşe dolu bir akşam geçirdik birlikte.  Bunu daha sık tekrarlayalım olur mu:))))) 
Şimdi geçiyorum bu nefis buram buram köz kokan lezzetli yemeğime:)

Malzemeler:
500 gr tavuk göğüs eti,
1 soğan,
2 diş sarımsak,
2 sivri biber,
2 domatesin rendesi,
2 çorba kaşığı domates salçası,
kimyon, karabiber ve tuz

Közlenecek sebzeler:
 4 - 5 patlıcan,
kişi sayısına göre de sivri biber :)

Beşameli için:
1,5 su bardağı soğuk süt,
2 yemek kaşığı un,
3 çorba kaşığı sıvıyağ,
1 çorba kaşığı tereyağı,
tuz, karabiber

Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları yıkayıp kurulayalım. Sonra her yerini çatalla delip közmatikte közleyelim. 
Patlıcanlar közlenirken 4 -5 adet sivri biberide onlarla birlikte közleyebilirsiniz.
Genişçe bir tencereye sıvıyağ koyalım. Sivri biberileri, soğanı ve sarımsakları küçük küp şeklinde doğrayıp tencereye ekleyelim ve karıştıralım. Ardından küçük doğranmış tavukları da ilave edip kavuralım. Salça ve domates rendesini de ekleyip pişirelim. En son tuz, kimyon ve karabiber ekleyip ocağın altını kapatalım. 
Közlenen patlıcanları tahta üzerine bıçakla ezelim. Beşamel için sos tenceresine un, sıvıyağ ve tereyağı alıp kavuralım.  Üzerine yavaş yavaş soğuk sütü ekleyip sürekli karıştırarak pişirelim. Piştikten sonra tuzu, karabiberi ve köz patlıcanları da ekleyip 1-2 dk daha pişirelim.

Servis yaparken tabağa önce beğendisini (sosu) sonra da beğendinin tam ortasına gelecek şekilde de tavuklu harcıda koyup sıcak sıcak servis yapalım. Tabağın yanına da közlenmiş biber koyalım.

Afiyet Olsun...

10 yorum:

  1. Hünkar beğendi dışında çok farklı olmuş. hem tavuk hem başemal sos. benc ewbu fatoşça bir beğendi olmuş. elelrine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım harika gözüküyor

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık canım

    hünkarlar ağızlarının tadını biliyormuş :)

    YanıtlaSil
  4. Canım, çok gzüel olmuş ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Fatoşcum. Patlıcan müthiş bir sebze; herşeye yakışıyor. Kuşbaşı etle yapmıştım ama bu kez tavuklu yapacağım nefisss olmuş.
    Sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
  6. Güzel yorumlarınız için çok ama çok teşekkür ediyorum.
    Hünkarların ağız tadı müthişmiş:)))
    Evet patlıcan herşeye çok yakışıyor gerçekten:)
    Ben burada sadece kırmızı et yerine tavuk etini kullandım. Aslında özünden çok da farklı değil bence. Birde böyle denemenizi tavsiye ediyorum:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Yaptığım zaman kendimi saray aşçısı gibi hissetmiştim:)
    Çok beğenilmesi de oldukça mutlu etmişti:)
    Ekstra ilaveler yeniden yorumlaman hoş :)
    Ellerine sağlık canım.
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  8. evet sevgili ZEL:) bende aynen senin hissettiklerini hissettim:))) Gerçekten güzel bir yemek... Çok teşekkürler canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Yaşasın patlıcanlı tarifler başladı,eline sağlık Fatoşçum.

    YanıtlaSil
  10. Evet Ihlamurcum evet:)))
    Gelsin artık patlıcanlı tarifler :))
    Çok teşekkürler,
    sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlar