Sayfalar

30 Mayıs 2012 Çarşamba

SARIMSAKLI KÖFTE (Fellah Köfte)

Hafta sonu anneme gittiğimizde bize harika ikramlar hazırlamış. Bu tarifi de Star tv'nin soframız programında görmüş ve tarifi de aklının bir köşesine kaydetmiş:) Bizim gideceğimiz günde mutfağa girip kolları sıvamış ve nefis bir lezzet ortaya çıkarmış. Ellerin dert görmesin canım annem. Senin elinin değdiği her şey çok lezzeti ve güzel. Bunu her fırsatta söylüyorum annemden öğreneceğim daha çok şey var.
Köftenin tadı çok güzeldi hem hafif hem de çok lezzetliydi. Çok değişik bir tarif. Günlerde, davet sofralarında masamızın en güzel köşesinde ağırlayacağımız harika bir tarif bence. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. İsterseniz sosuna sarımsağı çok daha az kullanabilirsiniz. Annem fazla koymadığını söyledi çünkü. Malum tansiyon olunca belli yaştan sonra risk almak istememiş.
Dediğim gibi denemenizi tavsiye edeceğim çok güzel bir tarif yapılışı da çok kolay.


İşte tarifi;
Malzemeler:
3 su bardağı ince bulgur,
1 su bardağı irmik,
1 su bardağı un,
1 çorba kaşığı domates salçası,
tuz ve su,


Sosu için:
2 domates,
1 baş sarımsak,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 tutam maydanoz
tuz, kimyon, pulbiber


Yapılışı:
Öncelikle köfte için, bir kaba bulgur, irmik, un, domates salçasını ve tuzu alalım. Su ilave ederek ne çok sert ne de yumuşak orta kıvamda bir harç elde edene kadar yoğuralım. 
Fındık büyüklüğünde parçalar alıp elimizle yuvarlayalım. Ortasına parmağımızla hafifçe bastırıp şekil verelim. 
Bir tencereye su koyup köftelerimizi bu suda haşlayalım. Köfteler suyun üstüne çıkmaya başlayınca kevgirle alıp bir tabağa aktaralım.
Sos için ise domatesi rendeleyelim. Tavaya sıvıyağ, salça ve domates püresini alıp kavuralım. Sarımsakları ekleyip karıştıralım. Ocağın altını kapatıp baharatları ilave edelim şöyle bir karıştıralım.
Köftelerimizin üzerine bu sosu gezdirelim. Bir kaşık ile sosun köftelerin her yerine eşit olarak bulanmasını sağlayalım.
Servis yapacağımız tabağa alalım ve üzerine ince kıyılmış maydanozları serpiştirelim.
Ilık ılık servis yapalım.
Afiyet Olsun...


Not: Annem bu tarifi yarım ölçü yapmış ve hemen hemen 4 kişilik çıktı.

11 yorum:

  1. Ay bu köfte varya beş çaylarında harika gidiyor. Denemeyenler mutlaka denesin derim. Annenin ellerine seninde emeğine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. Günaydın Haticeeee :)))
    Evet evet tadı nefisdi gerçekten. Bende artık sık sık yaparım. Çok sağol canım benim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Fellah köftesi değil mi bu? Ben de yapmıştım bir kere. güzel bir tarif. Ama ben yoğurtla sevmiştim. Ellerine sağlık annenizin :)

    YanıtlaSil
  4. Vallahi annem bu şekilde not almış adı böyleymiş yani. Şimdi baktım netten Fellah Köftesinin malzemelerine. Tüm malzemeler aynı:) Şimdi adının yanına not düştüm ben de:) Teşekkürler Bayanguş:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. bu benim memleketimin yemeği, başka yörelerde yapılanları görünce acaba nasıl yapılmış merakıyla gidiyorum üç aşağı beş yukarı aynı anneciğinde gayet güzel yapmış ellerine sağlık,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Ben ilk kez tadına baktım ve hayran kaldım. Yok böyle birşey. Kesinlikle herkes denemeli.
    Teşekkürler sevgili ehlikeyfchef çok sağol canım :))))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. merhaba,ben bu köfteye bayılırım, ama hiç kendim yapmayı denemedim. haftasonu ilk işim tarifinizi denemek olacak, ellerinize sağlık. bu arada ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir siteden bahsetmek isterim. www.tuzvebiber.com adresinde blogunuzda yer alan tariflerinizi paylaşarak Migros, Macro Center ve Tansaş mağazalarında kullanabileceğiniz Money Puan kazanma şansı elde edebilirsiniz. sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba modern rapunzel:)) Bloğuma hoşgeldin. Kesinlikle harika bir tadı var denemelisin. tuzvebiber com adresini de inceledim . Güzel bir etkinlik. Olabilir aslında:))) Teşekkürler canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Merhaba modern rapunzel:)) Bloğuma hoşgeldin. Kesinlikle harika bir tadı var denemelisin. tuzvebiber com adresini de inceledim . Güzel bir etkinlik. Olabilir aslında:))) Teşekkürler canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. serpil öztürk30 Mart 2013 15:16

    yıllardır yapmaya cesaret edemediğim bir tarifdi fellah köftesi senden cesaret alarak yaptım ve sonuç harika oldu hatta çok fazla olduğu için bir kısmını da buzluğa koydum daha önce yoğurtlusunu yemiştim ama bu harikaydı fatoşcum ellerine sağlık iyiki tanıdım seni
    :)))))

    YanıtlaSil
  11. Serpil ablacım ne güzel bir yorum bu böyle:)))
    İnan çok mutlu oldum okuyunca. Asıl ben çok şanslıyım ki senin gibi şahane birini tanıdım. Her zaman yanımdasın.İyi ki komşumsun. Komşudan öte ablamsın:))
    Çok duygulandım ama şimdi yaaaaa.....
    Öpüyorum seni çoook :)
    Sevgiler...
    Afiyetler olsun. . .

    YanıtlaSil

Yorumlar