Sayfalar

25 Mayıs 2012 Cuma

KIYMALI KABAK

Yazın çok sıklıkla aldığımız ve besin deposu olan kabaktan kısaca bahsetmek istiyorum.
Kabak besin değeri açısından oldukça zengindir. B1 ve C vitaminleri ile potasyum  ve fosfor mineralleri içerir. Daha bitmedi bitkisel protein, nişasta ve çinkoda içeriyor.  Kabak lif bakımından da oldukça zengin bir besindir.
Eeee bu kadar kabaktan bahsetmişken kabak tadı vermek kelimesini de araya sıkıştırmazsam olmazdı ama yaniii. Yani kabak hayatımızın her anında yer etmiş güzel bir sebze :))))
Şimdide biraz faydasından sözedelim,
* İdrar söktürür,
* Böbrek ve mesane iltihabını giderir,
* Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir,
* Yüksek tansiyonu düşürür,
* Sinirleri yatıştırır,
* Kan yapıcıdır,
* Zihni açar,
* Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser,
* Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da faydalıdır...
Bu kadar kabaktan bahsettikten sonra şimdi sıra geldi bu mucize sebzeyle yaptığım ve çok severek tükettiğimiz yemeğe:))))

Malzemeler:
Yarım kg kabak,
100-150 gr kadar kıyma,
1 büyük soğan,
2 diş sarımsak,
1 havuç,
1 sivri biber,
3-4 çorba kaşığı domates püresi (yazdan kavanozladıklarım)
1 tatlı kaşığı domates salçası,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 tutam dereotu,
zeytinyağı, tuz ve 
çok az su

Yapılışı:
Öncelikle kabakları güzelce yıkayıp sebze soyacağı ile tırtıklı olarak kabuklarını kazıyalım.
Uzunlamasına keselim ve daha sonra onu da ikiye bölüp yarım ay şeklinde doğrayalım. Tencereye küçük doğranmış biberi, soğanı ve sarımsağı alıp üzerine zeytinyağı ekleyelim. Ocağın altını açıp az kavuralım. Kıymayı da ekleyip kavurma işlemine devam edelim. Sırasıyla salçaları ekleyip kavuralım. Domates püresini de ekleyip karıştıralım.  Şimdi halka yada yarım ay şeklinde doğradığımız havuçları eklemeye geldi sıra onları da ekledikten sonra şöyle 1 dk  karıştıralım. Kabakları da ekleyip 1-2 dk kavuralım.
Suyunu ve tuzunu ilave edip kısık ateşte pişirelim. Pişmesine 5 dk kala ince ince doğradığımız dereotunu serpelim. 5 dk da böyle pişirelim. Sonra ocağın altını kapatalım.
Afiyetler olsun...

Not: Servis sırasında da tabağın üzerine dereotu serpebilirsiniz :)))) 

6 yorum:

  1. oooh mis gbi tam ekmek banmalık..ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım..çok güzel görünüyor.sindirimi kolay mideyi yormayan bizde de çok sevilen bir yemek.sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Fatoş hanım ellerınıze saglık kabak bana hıccc kabak tadı vermez aksıne coook severım :D:D yaz gelıyor sık sık yıcem inş..ben butık kurabıye sıparıslerım,ev cocuklar derken cok sevdıgım blog arkadaslarımızı ıstedıgım gıbı zıyaret edemıyorum maalesef:(:( sık sık gorusmek umıdıyle:D

    YanıtlaSil
  4. Evet Özlemcim tam ekmek banmalık sonra da kiloları almalık:((( Ben uzun zamandır ekmek falan banamıyorum yaaaaa:((((( Sevgili sonu garantili tarifler çok teşekkürler güzel yorumun için.
    Sevgili Salihacım aynen bende de var o sorun. Çok sevdiğim bir sürü arkadaşım var fakat inanki bende vakit bulamıyorum. Ben senin gibi kurabiye siparişi de almıyorum üstelik:( Ev işi, kızımla vakit geçiriyorum, yemekti, falan derken bir bakmışım ki akşam olmuş.... Nasıl oluyorsa zaman akııııp geçiyor avuçlarımın arasından. Ne olur kimse darılmasın gücenmesin vefasızlıktan değil zamansızlıktan oluyor ne oluyorsa:)
    Sevgiler yolluyorum burdan hem sana hem de diğer arkadaşlarıma:))))
    Sizi seviyorum...

    YanıtlaSil
  5. Mevsıme yakışır bır tarif..ellerıne sağlık bereketı ile..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. güzel bir kabak yemeği,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

Yorumlar