Sayfalar

21 Mayıs 2012 Pazartesi

BEŞAMEL ve DOMATES SOSLU PATLICAN

Tamamen doğaçlama ortaya çıkan bir yemek. İnanılmaz lezzetli oldu. Evde olan malzemelere baktım şöyle bir. Patlıcanla değişik ne yapabilirim diye düşünürken bu şekilde yapsam nasıl olur dedim kendime ve kolları sıvadım. Sonuç harika çok güzel oldu:))) Eşim 2 tabak yedi:) Yanına da bulgur pilavıyla, naneli yoğurt yaptım birbirlerine çok yakıştılar. Kesinlikle lezzetli ve sunumu da değişik oldu...
Farklı sebzelerle de denenebilir aslında. Kabak, patates gibi...
Sizlerde denemek isterseniz işte tarifim:))) 

Malzemeler:
1 kg patlıcan,

Domates Sosu için:
100 gr kıyma,
1 soğan,
2 diş sarımsak,
1 sivri biber,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
4 yemek kaşığı domates püresi
karabiber,

Beşamel Sosu için:
2 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı un,
sıvıyağ, tuz ve karabiber

Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları alaca soyup tuzlu suda 15 dk bekletelim acısı çıktın. Daha sonra yıkayıp iyice  kurulayalım. 1 cm kalınlığında yuvarlak dilimlere ayıralım ve tavaya arkalı önlü kızartalım. Havlu kağıt üzerine alıp fazla yağını alalım. Ben Tefal Actifry 'da pişirdiğim için hiç yağ çekmedi diyebilirim. Ayrı bir sos tenceresine sıvıyağ koyalım. Küp doğranmış soğanı, kıymayı, küçük küçük doğranmış sarımsak ve biberi alıp soteleyelim. Salçasını ve domates püresini de ekleyip kavurmaya devam edelim. Karabiber ilavesi yapıp ocağın altını kapatalım. (hem patlıcanları tuzlu suda bekletirken, hem de beşamelde tuz kullanacağımız için domates sosa hiç tuz koymadık)
Bir fırın kabına ya da borcama 1 sıra patlıcanları dizelim. Üzerine hazırladığımız domates sosun tamamını gezdirelim. Sonra yine 1 sra patlıcan dizelim.
Beşamel sosu hazırlamak için ise bir sos tenceresine un ve yağı alıp unun kokusu gidene kadar kavuralım. Üzerine soğuk sütü kontrollü bir şekilde dökerken bir yandan da tel çırpıcı ile sürekli karıştıralım. Topaklanmaması için. Kıvam aldıkça süt miktarını eklemeye devam edin. Ne çok katı ne de çok akıcı bir kıvam olmasın. En son olarak ocağın altını kapatalım ve tuz, karabiber ilave edip karıştıralım. Patlıcanların üzerine gezdirelim.
Isınmış olan fırında yaklaşık 25-30 dk kadar pişirelim. Kontrol ederek...
İstenirse üzerine ya da aralara kaşar rendesi serpiştirebilirsiniz. Çok yakışıyor.
Afiyet Olsun...

10 yorum:

  1. Eminim cok güzeldir, benim de aklimda ne zamandir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Bu doğaçlama yemeklere bayılıyorum,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. hmm. değişik. patlıcanı bir de böyle denemek lazım. eline koluna sağlık. yiyenlere afiyet. muhabbetle...

    YanıtlaSil
  4. patlıcanın her hali bana uyar:)
    ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. Değişik olmuş ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  6. çok teşekkürler, kesinlikle denemelisiniz :))) biz bayıldık tadına...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. çok değişik ve güzel bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. eldeki malzemelerle harika yemekler çıkarmaktır asıl marifet:)beğenilmeyecek gibi değil çok güzel bir yemek olmuş ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür ediyorum sevgili ehlikeyfchef ve mutfagabuyrun :)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. besamel ve patlican bir arada, hmm
    ellerinize saglik!

    YanıtlaSil

Yorumlar