Sayfalar

13 Şubat 2012 Pazartesi

ŞAM TATLISI



Merhabalar,
Canım çok tatlı istedi geçen gün. Tarif defterimi karıştırırken bu tatlıya rastladım. Hemen yapıp o akşam ailecek yedik (kızım, eşim ve ben) Tarif eşimden tam not aldı. Çok beğendi :))) Ölçüleri tam geliyor, tutuyor yani. 
Bu tatlıyı yaptığım ilk günden beri favorilerim arasında. Harika bir lezzeti var. Kabuğu hafif sert ve içi sünger gibi. Kesinlikle tavsiye ediyorum. 
Mutlaka deneyin.
Haydi geçiyorum tarifine:))))



Malzemeler:
1 su bardağı şeker,
1 su bardağı yoğurt,

1,5 su bardağı un,
2 su bardağı irmik,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 pkt vanilya,
1 çay kaşığı tepeleme karbonat,
1 çay bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık
 

Şerbeti:
2,5 su bardağı şeker,
2,5 su bardağı su,
1 dilim limon




Yapılışı:Bir kapta şeker, yoğurt ve sıvıyağ pürüzsüz kıvam alıncaya kadar iyice çırpılır. İrmik, karbonat, vanilya eklenip tekrar tel çırpıcı ile çırpılır. Un kontrollü şekilde ilave edilip çırpılır. Yağlanmış kare borcama hazırlanan harç dökülür. 2' ye ayrılmış fıstıklar da üzerine düzenli bir şekilde dizilir. Önceden ısıtılmış 180 'C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dk pişirilir.
Şerbeti için şeker, su küçük bir tencerede kaynatılır. Kaynadıktan sonra içine limon eklenip 1-2 dk daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır.
Tatlı fırından alındıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için beklenir. 5 dk kadar sonra keskin bir bıçakla dilimlere ayrılır.
Ilık şerbet tatlının üzerine gezdirilir. Şerbeti çekmesi için üzerine büyük bir tepsi kapatılıp 1-2 saat bekletilir.
Şam tatlımız artık servise hazır :)))
 
Afiyet Olsun...



3 yorum:

  1. CANIM BU TATLIYI YAPMAYI ÇOK İSTİYORUM. BAYRAMDA HALAM YAPTI ODA ÇOK GÜZEL OLDU. FOTOĞRAFLARINI ÇEKTİM İNŞALLAH YAYINLIYACAĞIM AMA KENDİM HALA YAPMADIM:)nEFİS GÖRÜNÜYOR SENİN TARİF.

    YanıtlaSil
  2. Ablacım biz bayılıyoruz bu tatlıya. Şahane oluyor... Çok teşekkürler,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. bu akşam bizde de şam tatlısı vardı

    YanıtlaSil

Yorumlar