Sayfalar

13 Şubat 2012 Pazartesi

LOR PEYNİRLİ ÇARŞAF BÖREĞİ


Son zamanlarda yediğim en lezzetli böreklerden biriydi:) Hafta sonu kayınvalidemdeydik ve gittiğimizde böreği yapmaya başlamıştı bile. Eee börek zaten güzel, kayınvalidemin ustalığıyla da buluşunca lezzeti ikiye katlandı diyebilirim. Biraz el oyalayan bir börek fakat ortaya çıkan sonuç ta mükemmel ötesi. Şöyle tarif etmeye çalışacağım: Baklava yufkasının o tel tel oluşu vardır ya hani aynı tam da aynı güzellikte bir yufka oluyor yerken çıtırdayan ve ağızda dağılan harika bir börek. Mutlaka ama mutlaka denemelisiniz.....

Malzemeler
Hamuru için:
1 kg un,
tuz ve su,


Aralara sürmek için :
zeytinyağı ya da sıvıyağ


İç harcı için:
Lor peyniri, maydanoz


Üzeri için:
1 yumurta ve çok az sıvıyağ




Yapılışı:
Öncelikle un, tuz ve su ile hamurun kıvamı ayarlanır. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur yoğrulur. 20 dk kadar üzeri kapalı olarak ılık bir ortamda dinlendirilir. İçi hacı için böreklik lor peyniri ve ince kıyım maydanoz bir kapta harmanlanır. bekletilir.
Dinlenen hamur 10 eşit parçaya bölünür oklava yardımıyla tezgaha un serpip servis tabağı kadar açılır ve har tarafına sıvıyağ sürülür. Sırayla tüm bezeler için aynı işlem uygulanır üst üste dizilir. En sonuncu da yapılınca ters çevrilir. İlk yapılan hamur en üste getirilir.Yufkayı açmaya ondan başlanır. Yuvarlak bir masanın üzerine temiz bir çarşaf serilir. Bu aşamada iki kişi olmakta fayda var daha kolay açılıyor. Yok sa da yapacak birşey yok kendimiz üstesinden geleceğiz :)))) Elimize aldığımız yufkayı döndüre döndüre açalım. Biraz büyüttükten sonra çarşafın üzerine koyup orada gerdirme işlemine devam edelim. İncecik olana kadar kenarlardan gerdire gerdire dikkatlice açalım. Zaten yağlı bir yufka olduğu için yırtılmadan açılacaktır. Yırtılmalar olursa da paniklemeyin yufkamız çok büyük açıldığı için katlama sırasında yırtıklar pek önem arz etmeyecektir :) Masamızın üzerini kaplayacak kadar açtıktan sonra kaşık ile yağ gezdirelim her yerine. İç harcımızdan serpelim her tarafına. Sonra da çarşaf yardımıyla rulo yapalım. Yağlanmış tepsiye dolayarak dizelim. Tüm yufkalar için aynı işlemi uygulayalım. En son olarak ayrı bir kapta yumurta ve sıvıyağ karışımını çırpalım. Böreğimizin üzerine fırça yardımıyla sürelim. Çörek otu ve susam serpip önceden ısıtılmış 200 'C lik fırında kızarana kadar pişirelim.
Fırından çıkınca ilk sıcaklığı çıkınca kesip servis yapalım.
Afiyet Olsun.....


Not: Lor peyniri biraz tuzlu olduğu için iç harca ilave tuz eklemesi yapmadık... Ayrıca patatesli, ıspanaklı, pazılı, hatta pırasalı da oluyor hele pırasalısını yemeğe doyamazsınız diyebilirim. :))))

2 yorum:

  1. http://seherinorguleri.blogspot.com/4 Mart 2012 01:50

    ellerinize saglik,nefis görünüyor.Eminim tadida cok hostur.sevgiler

    YanıtlaSil
  2. çok mersi Seher hn.:) sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlar